Φασολάδα Εύκολη Συνταγή

Πρέπει να δοκιμάσετε

Σήμερα που γράφετε αυτή η συνταγή για φασολάδα, η Ελλάδα μας ντύθηκε στα λευκά. Ξύπνησα λοιπόν μέσα σε ένα λευκό σύννεφο χιονιού! Με νιφάδες να φλερτάρουν με τα φύλλα των δέντρων, και όλα μαζί να χορεύουν νωχελικά στο απαλό αεράκι!

Πρώτη μέρα χιονιού και για να το γιορτάσω, αποφάσισα να φτιάξω μια καυτή φασολάδα! Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές συνταγές για φασολάδα. Όμως σήμερα θέλησα να φτιάξω την παραδοσιακή απλή συνταγή. Συνταγή για φασολάδα που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και μαμά! Θα σας φτιάξω παραλλαγές στο μέλλον.

Το μόνο πρόβλημα? Δεν είχα μουλιάσει τα φασόλια απο βραδύς γιατί δεν είχα την φασολάδα στο πρόγραμμα! Τι έκανα? Πάμε να δούμε παρακάτω! Και φυσικά θα σας δώσω 2 εκδοχές, με μούλιασμα και χωρίς, καθώς μαγείρεμα με χύτρα και χωρίς.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ

  • 500 γρ. φασόλια χοντρά
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 χούφτα σέλινο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • Ελάχιστη κανέλα
  • 1 κουταλιά κύβο σκόνη
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τέλος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Σημείωση: Είναι σημαντικό να έχετε βρεί εκείνα τα όσπρια που είναι “βραστερά”. Και τι εννοώ με αυτό… Κάποτε που δεν είχα πείρα, αγόραζα όσπρια μεγάλης εταιρείας και ενώ τα όσπρια δεν έβραζαν σχεδόν ποτέ καλά, πίστευα ότι έφταιγε η μαγειρική μου!

Κάποια στιγμή που έφτασαν στα χέρια μου όσπρια άλλης εταιρείας, τα όσπρια έβρασαν εύκολα και έγιναν υπέροχα! Ο λόγος? Τα όσπρια όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο το καλύτερο! Μην κρατάτε όσπρια πάνω απο ένα χρόνο. Οπότε, αν δεν βράζουν τα όσπρια σας…αλλάξτε εταιρεία ή ακόμα καλύτερα, αγοράστε απο μικρούς παραγωγούς! 

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Χωρίς μούλιασμα: Θα χρειαστείτε χύτρα.

Βήμα 1: Σε μία χύτρα βάλτε τα φασόλια με 2 λίτρα νερό και τίποτα αλλο! Βράστε για 30 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα της χύτρας.

Βήμα 2: Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, ανοίξτε την χύτρα, βάλτε τα υπόλοιπα υλικά μέσα εκτός απο το ελαιόλαδο, και βράστε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Ανακατεύτε συχνά για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέστε νεράκι, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε την φασολάδα σας.

Σημείωση: Αν δεν είναι χαμηλή η φωτιά και μισοσκεπασμένη η κατσαρόλα, δεν θα χυλώσει η φασολάδα μα ούτε και θα βράσουν τα υπόλοιπα υλικά, άρα αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. 

Βήμα 3: Μόλις σβήσετε το φαγητό, βάλτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε!

Με μούλιασμα:

Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τα φασόλια να μουλιάσουν σε 1½ λίτρο νερό, για 10-12 ώρες.

Βήμα 2: Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, στραγγίζετε τα φασόλια και τα ξεπλένετε.

Βήμα 3: Υπάρχουν 2 τρόποι μαγειρέματος της φασολάδας, με χύτρα και με απλή κατσαρόλα. Παρακάτω, θα δούμε και τους δύο τρόπους, γιατί δεν έχουν όλοι χύτρα.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Σε χύτρα: Σε μία χύτρα, βάζετε όλα τα υλικά εκτός απο το ελαιόλαδο, και βράστε για 30 λεπτά απο την στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα της χύτρας. Μετά, ανοίξτε την χύτρα και σιγουρευτείτε ότι το φαγητό έβρασε. Αν θέλει λίγο ακόμα, συνεχίστε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 τουλάχιστον λεπτά. Μην ξανακλείσετε την χύτρα. Ανακατεύτε συχνά για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέστε νεράκι, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε την φασολάδα σας.

Σε απλή κατσαρόλα: Βάλτε όλα τα υλικά εκτός απο το ελαιόλαδο και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα. Ανακατεύτε συχνά για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέστε νεράκι, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε την φασολάδα σας.

Βήμα 4: Είτε με χύτρα, είτε με κατσαρόλα, μόλις σβήσετε το φαγητό, βάλτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε!

Στο μεταξύ, αν έχετε όρεξη για σπιτικό ψωμάκι, μπορείτε να βρείτε την ευκολότατη συνταγή εδώ.

Καλή σας όρεξη!

Πίσω σε όλες τις συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Μπορεί να σας ενδιαφέρει